duminică, 24 ianuarie 2010

Papagal Perus


Originea papagalului Perus este Australia, unde acesta creste in ordinul sutelor de mii in stoloni mari si ajung la o marime de pana la 18 cm ( aproximativ ca perusi standard care se cresc in captivitate). Ei pot creste si in zone din Europa in sabaticiune. In cele mai multe din cazuri ei mor in perioda de iarna din lipsa furajelor atunci cand se inmultesc in Europa in deplina libertate.
Papagalul perus exista in captivitate in forte multe variante de culori.
Alimentatia lor este alcatuita din seminte pe care le decojesc ca sa le manance.
Ouatul incepe doar cand femela este bine adaptata la locul ei. Ei fac de regula cate 4 pana la 6 oua si incep sa cloceasca dar pot avea si mai multe randuri de pui in acelasi timp in cuibu lor. Clocirea de oua dureaza 18 zile. Dupa 35 de zile puii isi iau zborul. Inca din 1794 papagalii perus sunt crescuti in captivitate si au devenit o pasare foarte cautata deoarece se inmulteste usor si este relativ ieftian de intretinut. Poate fi crescuta si inmultita si in custi relativ mici.
Varsta maxima la care ajung poate fi de la 10 la 14 ani in captivitate. In salbaticiune un pic mai putin.
La maturitate sexuala ajung relativ repede la varsta de 6 pana la 7 luni. Papagalii perus traiesc toata viata cu acelasi partener. Din cand in cand este posibil ca acestia sa nu se poata inmultii daca schimbati partenerul de viata sau dureaza foarte mult timp pana accepta un nou partener.

Un comentariu:

  1. Vreau si eu un perus pentru ca sunt fideli, isi pastreaza partenera toata viata:))

    RăspundețiȘtergere